Reagujte, když se někdo nechová adekvátně, s úsměvem

Při nastoupení do úřadu v roce 1994 řekl Nelson Mandela: "Ponižovat se jen proto, aby se ostatní kolem vás necítili nejistí, v sobě nemá nic inspirujícího...Necháme-li naše světlo svítit, dáváme tím podvědomě ostatním svolení, aby udělali totéž" (z knihy Tajemství přitažlivosti, R. Schache). Tohle si vybavím kdykoliv nastane situace, kdy se někdo chová neadekvátně, vidím na výrazech ostatních, že se jim to také nelíbí, ale nikdo se neozve.

"Diplomacie je umění poslat lidi do pekla takovým způsobem, že se na to těší" řekl Churchill. Dřív jsem si myslel, že když třeba někdo na poradě nebo konferenci ruší, musím ho setřít, uzemnit. A to se mi nechtělo. Tak jsem to často neudělal a pak mě to zase štvalo. Až jsem od úspěšných lidí odkoukal, že tohle dokáží s grácií a úsměvem. Můžete se na "rušícího" podívat a říct: "Já se moc omlouvám...(pokud mu to hned nedojde, dovysvětlete)...ale můžete si to říct venku, trochu nás to ruší". Funguje to lépe, hned, a ten druhý se zastydí. Když byste ho místo toho "sejmuli", budete Vy za toho špatného. Podstatné je jednat hned.

Věřím, že často lidé nereagují právě z tohoto důvodu. Dusí pak v sobě hněv a ten druhý se nemá šanci poučit. Je to přitom tak jednoduché. Tak reagujte a usmívejte se :)