NEJVĚTŠÍ RISK: HRÁT NA JISTOTU

Samozřejmě, že riskovat zbytečně je hloupost. Riskuje se, když se neví, co se dělá. Problém je ovšem ve vlastní definici resp. vnímání toho, co je a není riziko.

Od dětství jsme byli vychovávání v tom, že když se budeme dobře učit, mít dobrý prospěch, budeme mít potom dobrou práci. A když se budeme v práci snažit, povýší nás.

Pamatuji si několik vět bývalých kolegů z různých firem. Jedna zněla: "Když se budeš snažit, za 4 roky Tě možná povýší". A druhá věta: "Netuším, co se mnou má můj šéf do budoucna v plánu". Co mi tehdy došlo a znovu se potvrdilo, že jistota, kterou v korporaci mám, je že za rok tu firma pořád bude, pravděpodobně i já, nic moc se nezmění a vše bude v pohodě. Jen nevím, jestli takový stav ustojím.

Oproti tomu, když se bavím s podnikateli, všichni se shodnou na tom, že sice nevědí, co bude za pár měsíců, ale vědí, že to zvládnou.

Pokud jste tedy v "bezpečném" prostředí, riskujete, že nikdy nevyužijete svůj potenciál, protože jste limitováni. Pokud půjdete dělat vlastní business, jdete do vysoce rizikového prostředí, což vás ale donutí ze sebe dostat to nejlepší a stát se někým, kdo dokáže růst a rizika průběžně anulovat.

Zvažte to, pokud chcete vlastní business, ale bojíte se udělat první velký krok.