Konflikt nemusí provázet zloba ani urážky

Dlouhou dobu jsem se konfliktům principiálně vyhýbal. Jednoho dne jsem úplně náhodou někde zahlédl citát Charlie Chaplina, který srovnal konflikt se srážkou dvou hvězd, ze které vznikají nové světy. Od té doby ho mám na zdi a vidím ho každý den.

Kdo chce postavit úspěšnou firmu nebo vybudovat dream team, nevybírá si lidi, kteří s ním budou se vším souhlasit. Chtějí lidi, kteří se ozvou, když uvidí, že je něco špatně. Leadeři také vědí, že nebudou vždy své týmy chválit. Každý má někdy špatný den a nepracuje dobře. Nebo s něčím kategoricky nesouhlasí. A to je moment, kdy vzniká konflikt.

Spousta managerů z konfliktu vybruslí a diskuzi se vyhne. Nebo řekne: "Takhle to prostě bude a hotovo" čímž jen přiloží do ohně, nic nevyřeší, naopak demotivují. Proč? Protože se bojí, že to nezvládnou, že se rozčílí.

Naopak taková situace je perfektní příležitostí pro konstruktivní (KONflikt -> KONstrukce) diskuzi. Je fajn situaci nejdřív uklidnit a nebo, pokud se pak dokážete chlapsky usmířit, do toho ještě víc šlápnout. Pojmenujte to: "Teď tady máme skvělou příležitost tohle posunout na novou úroveň. Ty jo, pojď do mě! Tohle si musíme říct." A začněte tvořit!

Bez konfliktů a nepříjemných diskuzí se někdy prostě dál neposunete.