Jen pár lidí si vezme ponaučení i od vola

Můj nejoblíbenější citát je od G.B.Shawa: „Kdo nedokáže změnit své myšlení, nedokáže změnit vůbec nic“. Mluvíme s lidmi, čteme články, slyšíme názory. A máme vždycky dvě možnosti. Buď to, co vidíme nebo slyšíme, vezmeme, přechroustáme si to do svojí řeči a zamyslíme se nad tím, co z toho je tam pro nás, jak nám to pomůže, jak si to vylepšíme. Když tam nic není, tak jdeme dál a neztrácíme tím čas.

A nebo se nad tím nezamyslíme a začneme místo toho hledat důvody, proč je to nesmysl, proč to nefunguje nebo rovnou prohlásíme, že je to blbost. Jenže jediný, komu to ublíží, jsme my sami.

Lidem, kteří permanentně volí druhou variantu, často v životě nezbývá nic jiného. Tiše doufají, že se k nim někdo přidá, aby věděli, že se netrápí sami. Jsou si sami sebou tak nejistí, že jejich hlavní náplní je ujistit se, že s nimi alespoň někdo v něčem souhlasí. Některá internetová fóra jsou takových lidí plná. Nicméně každý s tím může přestat a změnit to.

Opakem totiž je učit se i od lidí, kteří mají třeba naprosto odlišný názor, nemají vás vůbec rádi nebo třeba ze "srážky s blbcem". A pokud jste v businessu a obchodu, pokud děláte něco opravdu pořádně, buďte si jistí, že se vždycky někdo takový najde. Inspirace má mnoho forem.