Jak se nejrychleji poučit z chyb

Vzali byste si za manžela/ku někoho, koho jste viděli jednou jedinkrát na večírku? Předpokládám, že ne ( i když to asi může být "dobrodrůžo" ). Považovali byste to nejspíše za zbrklé a nerozvážné.

A co rozhodnutí v businessu? Je zvláštní, že tam jakoby zbrklost neexistovala. Pak není problém vídat firmy založené dvěma lidmi, kteří se včera potkali na networkingu. Nově přijaté zaměstnance ještě během prvního pohovoru. Povýšení do vyšších pozic proto, že to zaměstnanec chce. Sleva zákazníkovi dána hned potom, co o ni požádal. Zaměření se na určitý sektor pouze proto, že se z něj podařilo získat jednoho zákazníka. Radikální změna obchodní strategie, protože to tak šéf cítí. Oslovování investorů poté, co se v hlavě zrodil nápad na převratný startup.

Neříkám "neriskujte!". Risk však eliminujte tam, kde je zbytečný. A pokud je třeba riskovat, vždy kalkulovaně. Víte proč, za kolik a co z toho, když to (ne)dopadne. Nedělejte rozhodnutí jen na základě pocitu, ale ani Váš pocit neignorujte. Zpochybňujte Vaše rozhodnutí, ať zjistíte, zda si ho přesto dokážete sami obhájit. Ověřujte, ptejte se na názory druhých. Všichni známe "2x měř, 1x řež".

Nebojte se dělat chyby. Zároveň se však snažte učit z chyb jiných a nedělat je zbytečně.