Dovol signálům od lidí změnit Tvůj život

Hledáme tipy, triky, návody, zkušenosti ostatních, rady za milion. Je to rozhodně důležitá součást osobního rozvoje (např. Nástroje Titánů). Jsou to naše osobní inovace. Nejsou však tím nejzásadnějším.

Mnohem důležitější je schopnost přijímat a zpracovávat informace, které k nám přijdou svým způsobem samy. Od lidí, od kterých to má váhu. Vysvětlím to na příkladu:

Ve filmu Zrození šampiona jde v jedné scéně Sandra Bullock kolem dělníků kopajících kanál. Jeden z nich je mladý kluk. Po krátké konverzaci v něm spatří potenciál a řekne mu: „Proč tady ztrácíš čas, vždyť bys mohl studovat a být kýmkoliv“. Po letech toho kluka potká, úspěšného vystudovaného businessmana. A on jí děkuje: „To, co jste mi tehdy řekla, mi změnilo život“ Řekla mu jednu jedinou větu.

Byl to signál. Byla to její reakce na jeho situaci. On si o to neřekl. Nicméně ona to myslela vážně, upřímně. A on tu jednu větu vzal a dovolil jí na něho působit.

Říká se: „Chytrému napověz, hloupého trkni“. Myslím, že na obou stranách tohoto přísloví je spousta prostoru. Ne nejchytřejší, ale ti nejodvážnější dokáží spatřit nápovědu tam, kde ostatní nevidí nic. A zbabělce můžete trkat „do aleluja“ a stejně na sobě nic nezmění. Skutečná odvaha je použít i tu nejmenší radu a udělat z ní maximum.