Čtu, čteš, čteme, ale praxi se vyhýbáme?

Je ráno a vycházím z bazénu v Paláci YMCA. V pasáži si prohlížím vitrínu a pročítám citáty dětí na téma #nenimitojedno. Mile mě překvapuje, jak rozumně už děti ze základní školy přemýšlí o dnešním světě, když najednou narazím na cedulku, která mě vyloženě dostane a naprosto mi rozzáří den. Osmiletá holčička napsala něco, o co se s vámi nemůžu nepodělit...

Přemýšlím, jak k tomu došla a že má pravdu. Mám radost, že už takhle malá holčička zjevně ráda čte a vnímá, že by to tak mohli mít i ostatní. Přemýšlím, proč to mě trvalo tak dlouho, než jsem přišel na totéž, co tahle malá holčička...

V posledním ročníku gymnázia jsme měli před maturitou sepsat čtenářský deníček, tedy přehled knih, které jsme do té doby přečetli. Moje babička se mi tehdy vysmála se slovy: "Tak to máš jasný. Jsi četl akorát tak Broučky od Karafiáta, co?". V podstatě měla pravdu, až na pár životopisných knih, úletů typu Továrna na absolutno, a povinné školní četby, která by se dala nazvat "Zaručený způsob, jak si zošklivit čtení knížek na celý život". Naštěstí jsem kolem třicítky náhodou přečetl knížku o tom, jak zlepšit svůj život a jen ze zvědavosti jsem zkusil aplikovat, co se tam psalo. Protože to kupodivu fungovalo, bylo hned jasné, že musím číst dál a víc. Každá další kniha odkrývala spoustu dalších možností, o kterých jsem netušil, a zároveň vždy odkazovala na další knihy. Bylo to jako když člověk, který se celý život cpe a sedí na zadku, najednou objeví krásu pohybu. Zjistí, o co lépe se cítí, když se stravuje zdravě.

Podobně jako filmy jsou i knihy vděčné konverzační téma, teď mám tedy na mysli především literaturu faktu. Mnoha takovými rozhovory jsem zjistil, že je relativně dost možností, jak mnohem lépe vytěžit potenciál knih, jak si z nich vzít víc, a jak jim resp. sobě umožnit skutečně zásadně pozitivně ovlivnit život i business.

1. Přehlížíme doporučení, i když je máme na talíři

Hned na začátku se naskytuje otázka, co vlastně číst? Možná posloucháte podcasty, sledujete záznamy z přednášek na YouTube, chodíte na konference nebo se potkáváte se zajímavými lidmi. Téměř vždy během toho zazní tip na dobrou knihu. Knihu, která někoho posunula o kus dál. Tyto tipy jsou na první pohled skryté, jsou nenápadné. Vezměte si hodinu a půl dlouhou přednášku. Ke konci zazní od moderátora otázka: "Jaká kniha pro vás byla v životě zásadní?". Většina lidí už spí. Ti co nespí poslouchají, někteří vnímají a pár z nich si píše poznámky. Z těch pár psavců je jeden, co si píše opravdu detailně. A ten jeden zachytí tu knížku, kterou přednášející jmenuje jako "tu pro něho zásadní". Tu knížku, kterou si ještě ten den musí psavec objednat. Jestliže Arnold Schwarzenegger v rozhovoru s Timem Ferissem ke konci odpovídá "Pro mě byla zásadní kniha Free to choose od Miltona Friedmana", říkám si "Proč bych tuhle knížku neměl číst?". Bill Gates měl nedávno na pozadí twitterového profilu fotku s pěti knihami, které ho ovlivnily. Kolik lidí si toho všimlo? Nejúspěšnější lidé neskrývají své tipy, naopak je rádi sdílí, proto si toho všímejte. Nebuďte jako většina, která si toho nevšimne nebo se jen pozastaví s výrazem "Hm, hezký" a jde si večer pustit seriál. Vysbírávejte tipy na knihy a pište si seznam. Až ucítíte, že je na ně čas, kupte si je.

2. Lámeme rekordy, ale nevíme nic

"Přečetl jsem tuhle knížku, měla 500 stran!!". "Super, a co je hlavní věc, kterou jsi si z toho odnesl?" ..."No, já si to budu muset přečíst znova, je to fakt složitý čtení". Proč číst celou 500 stránkovou knížku o produktivitě, psychologii nebo businessu, když vůbec nedokážeme vstřebat to, co v ní je. Pokud je kniha dobře strukturovaná a má podrobný obsah, často může stačit vybrat pouze ty kapitoly, které jsou pro mě v tuto chvíli důležité, které teď využiji a potřebuji v nich hledat odpovědi na mé otázky. Možná ještě z té školy máme zažité "Musím tu knihu celou přečíst, jinak by to byl švindl". Skutečný švindl je, když přečtete za každou cenu celou knihu, abyste mohli říct "Ano, tuhle knihu jsem přečetl", ale nic z ní nevíte.

A nebo můžete z knihy vybrat to nejlepší pro vás tady a teď a říct "ano, to jsem četl, je tam skvěle vysvětleno to a to". A nezapomeňte při tom používat barevné zvýrazňovače a post-ity. Já si např. označuji oranžově nejzásadnější, pro mě objevné věci, žlutě méně podstatné, ale zajímavé informace, zeleně věci důležité pro můj business a růžově citáty lidí, o kterých se chci dozvědět více.

3. Aplikujeme to, co jsme se dozvěděli?

Dejme tomu, že body 1 a 2 jsou OK. Všímáme si tipů na knihy a skutečně je využíváme. Nečteme bezhlavě úplně vše a pro nás významné myšlenky máme vždy zvýrazněné. Změnili jsme se však po přečtení knihy nějak? Nějak zásadně? A jde to vůbec? Rozdělme informace v knihách na tři roviny

a) Názory - objevili jste nový názor a vzali si ho za svůj? Zkuste o tom s někým promluvit a nenuceně názor říct. Pokud vám ho nikdo nevyvrátí, je opravdu váš.

b) Způsob myšlení - to už bude trvat déle. Vraťte se zpět v čase k vašim zážitkům a zkušenostem, kterých se přečtená věc týká. Chvíli o tom přemýšlejte, rozkreslete si to na papír. Zároveň si můžete každý večer zaznamenávat do bloku poznámky o tom, jak a proč z vašeho pohledu nový způsob myšlení fungoval nebo nefungoval. Dejme tomu, že se dozvíte, proč lidé v určité situaci reagují podrážděně. Díky tomu je jasné, že vaše reakce by měla být odlišná, než jste běžně zvyklí. Nejspíš se vám nepovede hned napoprvé vaši zaběhlou reakci změnit. Ale večer, s odstupem času, o tom můžete přemýšlet a myšlenky si zapsat. Tohle opakujte a občas si vaše poznámky zpětně přečtěte. A jednoho dne zjistíte, že vaše standardní reakce už je úplně jiná, než bývala.

c) Činnost - přečetli jste si novou vyjednávací techniku? O tom nestačí mluvit stylem "Četl jsem teď, jak používat otevřené otázky, je to super". To nic nezmění. Udělejte si plán, kdy a jak budete novou věc aplikovat. Např. tento týden máte tři jednání s klienty, kde můžete otevřené otázky použít. Promyslete si, jak to provedete. Napište si ty otázky na papír v rámci přípravy na jednání. A pak si to zpětně vyhodnoťte. Opakujte to cíleně tak dlouho, dokud to už nebudete dělat přirozeně a plánování nebude potřeba.

4. Sdílejte

To, co jste přečetli, sdílejte. Dávejte tipy. Nekřečkujte si chytrou knížku jen pro sebe. Někomu pomůžete, budete mít skvělý pocit a nakonec se vám to vrátí dalšími tipy na super knihy. Kdo přemýšlí podobně, bude vám chtít ten "eyes opening" tip na super knížku oplatit. A že se najdou remcalové, kteří vás odbydou s tím, že je to zas "další chytrej návod na všechno"? Tak ať, není to jedno? Třeba jenom ještě nepřišli na to, že za prvoplánově znějícím americkým názvem se přeci jen může skrývat nějaké to dobře myšlené moudro.

Pokud chcete nějaký tip na knížku hned teď, klikněte na můj lednový článek . A abych nezapomněl - Před spaním se šetřete a čtěte raději pohádky nebo autobiografie, ať hlavu příjemně unavíte a zároveň nezatížíte složitými myšlenkami. Přeji příjemné "life changing" čtení.