Co znamená dobrovolnictví v práci

Některé firmy umožňují zaměstnancům využít během roku 2 nebo 3 dny na dobrovolnickou činnost. Většinou někdo zorganizuje půldenní natírání plotu, uklízení zahrady apod. Myslím si, že to je skvělá věc. Firma se provětrá mimo kancelář, udělají něco pro dobrou věc a pak to hezky odreportují s pár fotkami na centrálu. "Tak letos máme splněno".

Dělám si z toho trochu legraci. Opravdu to je dobrá aktivita. Nicméně její funkcí by nemělo být splnit si kvótu. Měl by to být první impulz k tomu dělat něco nezjištně, dobrovolně. Měla by to být inspirace, díky níž třeba zaměstnanci začnou sami od sebe něco podnikat, ve svém vlastním volném čase.

Druhá věc je hodnota. Hrabat listí má hodnotu možná 100 Kč/ h? OK, ústav na to nemá peníze? A co jim zkusit pomoci optimalizovat účetnictví nebo procesy? Dát jim svoje know-how, zkušenosti, které mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Je také vědecky dokázáno, že pomáhání má velmi pozitivní vliv na zdraví. Takže pokud chcete být třeba jen zdravější, má to smysl (viz. článek https://lnkd.in/gg8KNjZ ).

Bude to rok, co podnikám na full-time. Na dobrovolnou práci jsem našel víc než dvojnásobek času než rok před tím. Hlavně díky úžasným lidem kolem mě, kteří mě k tomu inspirují. Díky!