Být slušný má i skryté výhody

Výchovu prarodiči jsem bral hlavně v pubertě jako nevýhodu. Spolužáci jezdili touhle dobou na lyže s rodiči, zatímco já jsem se musel šprtat nudnej dějepis, abych měl vyznamenání. To babička naštěstí v mých 16 vzdala, když jí došlo, že mě zajímá pouze zda prolezu a známky jsou mi "šumák". Dědeček byl ortodoxní "Masarykovec", takový ten bodrý gentleman, co hand-shake považuje za víc než sepsanou smlouvu. Až s odstupem času jsem pochopil, jakou obrovskou výhodu mělo to, že mě vychovávali lidé ob jednu generaci starší, narození za první republiky. To byla doba, kdy byla slušnost standardem.

Dnes to tak bohužel úplně není. A ještě horší je, že poctiví a slušní lidé často naříkají "Ach jo, já jsem ten blbec poctivej". A ono je to přesně naopak. "S poctivostí (a slušností) nejdál dojdeš" platí. A teď si nemyslete, že jsem nějaký sluníčkář. Vysvětlím vám, proč to tak je.

Dnes se společností táhne dojem, že drsná hovada, co "mají koule" a ostré lokty, dojdou nejdál, všechny převálcujou a nikdo je nezastaví. Naproti nim pomyslně stojí slušný klidný člověk, kterého spousta lidí považuje za slabého. Ta drsná hovada takového člověka většinou rovnou zkusí zašlápnout, zneužít, tlačit na něj. To je úžasný jev. Proč?

Vy máte slušnost jako standard. Jděte mezi lidi, na jednání, kamkoliv. Ta hovada si toho všimnou a projeví se. Odkryjí svůj charakter, který je ve skutečnosti velmi slabý a jejich nizké sebevědomí si musí neustále přifukovat vnějšími rádoby úspěchy. A teď si vezměte, že třeba s takovým člověkem projednáváte byznys. On se Vám takhle odkryje. Zároveň Vás podcení, takže podcení i svoji přípravu. A teď Vy, s naprostým klidem, vytáhnete svoje argumenty, čísla, uděláte nějaký psychologický tlak. A ten proti Vám, který dřepí na obrovské bublině falešného sebevědomí, najednou spadne na zadek, protože bublina praskne a on nemá nic.

Al Capone citát

Al Capone říkal: "Nepleťte si moji slušnost se slabostí. Ke všem jsem slušný, ale když někdo není slušný ke mě, "slabý" není slovo, které si o mě budete pamatovat". Tento postoj, samozřejmě naprosto odfiltrovaný od všeho ostatního (mafie, zločin..), je správný. Buďte slušní, držte se toho, a při střetu s navenek silnými protihráči budete neporazitelní.

Můžeme dát řeč na: YouTube, Instagramu, Facebooku nebo twitteru

Na začátku jsem se nějakým nedopatřením zmínil o svojí pubertě. No, pokud k tomu chcete vědět více, podívejte se na můj příběh