3x3 knihy pro rok 2017

Může vůbec kniha způsobit takovou změnu, že ji bude někdo ve svém životě považovat za klíčovou? Pokud jí to dovolíte, resp. pokud to dovolíte sobě, může. Nejúspěšnější lidé na světě se od ostatních neliší tím, že čtou více knih. Líší se tím, že všechny nové informace, které v nich najdou, hned implementují do svého života. Krásně o tom mluví Tai Lopez ve svém TED talku:

Po které knize sáhnout je jiné téma, nicméně téměř nikdy jsem nelitoval přečtení knihy, kterou mi někdo doporučil. Rád bych Vám tedy doporučil devět knih ze tří různých oblastí, které mě v roce 2016 změnily život k lepšímu a budu rád, když pomohou někomu dalšímu.

Biografie, životní příběhy

Ashlee Vance: Elon Musk

Neuvěřitelná cesta vizionáře 21. století. Z chlapce, který miloval Star Trek a encyklopedie až po investora a CEO tří firem, které mění svět.

Inspirace: brutální pracovní nasazení, obrovská schopnost motivovat a předávat vize, realizovat neuvěřitelné sny, překonávání velmi těžkých životních i pracovních překážek, risk, vztahy

Terry Crews: Manhood

Ano, ten namakaný chlápek, co řve do půl těla v reklamě na Starý Špajz. Měl těžké dětsví, 7 smolných let v profesionálním americkém fotbalu a pak cesta z pouliční práce až k herectví. Přitom všem zvládl vychovat 4 dcery a jednoho syna.

Inspirace: humor, cesta z nuly mezi elitu hollywoodu, vztahy, partnerství, celebrity v osobním životě, sport, fitness

Citát: "Vaše auto možná jezdí na naftu. Moje auto jezdí na audioknížky!"

 

Dan Senor & Saul Singer: Start-up Nation

Způsob, jakým se Izrael vyrovnává už od nepaměti se všemi zkouškami, kterým je ze všech stran podrobován, je až neuvěřitelný a rozhodně inspirativní. Jak se všechny tyto životní, politické a vojenské zkušenosti pak promítnou do businessu?

Inspirace: štíhlá struktura managementu, velká míra zodpovědnosti, pozitivní přístup k životu, sdílení zkušeností, spolupráce, tým, leadership

 

Myšlení, efektivita

Tim Ferris : 4-hodinový pracovní týden

Tohle je jedna z klíčových knížek, manuál na život a business. Obsahuje nepřeberné množství tipů, triků, postupů, návodů. Každý si tam najde, co potřebuje. Pro podnikatele a businessmany je to MUST-READ!!

Inspirace: jak počítat mzdu VS volný čas, jak rozjet business, jak outsourcovat, jak delegovat, jak žít a jak si užívat

 

Daniel Kahneman : Myšlení rychlé a pomalé

Tohle je trochu náročnější a dělší četba, nicméně již od prvních stránek se dozvídáte a prakticky na příkladech na vlastním mozku zkoušíte věci, které Vám doslova otevřou oči, vlastně spíše hlavu. Základem knihy je popis odlišností a interakce vědomého a podvědomého myšlení, které má až nečekaně velký vliv na vše, co děláme.

Inspirace: proč reagujeme jak reagujeme, co hledat za rozhodováním lidí, jak tyto poznatky uplatit v businessu či marketingu

 

Brian Tracy : The Psychology of Selling

Knížek o salesu jsou tisíce a pořád vznikají nové. Je mezi nimi spousta braků, ale také spousta vyjímečných děl. Psychologie prodeje od Tracyho je pro mě osobně jedna z nejlepších knížek této kategorie. Velmi podrobně strukturovaná, zábavná, čtivá, plná příkladů a hlavně vysvětlující všechny obchodní situace z psychologické stránky. Proč? Protože když víte "proč", na ostatní už příjdete sami.

Inspirace: emoce při nákupu a prodeji, motivace, vyjednávání, sjednávání schůzek, uzavření obchodu

 

Business, strategie

Al Ries & Jack Trout : Marketing Warfare

Tato kniha Vám možná zboří svět. Nabízí zcela odlišný pohled na marketing, než jiné marketingové učebnice. Spousta modelových situací, příkladů a obrázků. Tank na obalu symbolizuje i ladění knihy, kde je vše přirovnávání k válečným situacím z historie. Autoři si vůbec neberou servítky, obsah je však zároveň opravdu unikátní a rozhodně Vás v marketingu posune o obrovský kus dál.

Citát: Nejvíce zbytečná činnost, kterou dnes můžete v marketingu udělat, je pokoušet se změnit myšlení lidí. Jakmile má člověk jednou nastavenou mysl, je v podstatě nemožné jeho myšlení změnit.

 

David B. Yoffie & Michael A. Cusumano : Principy strategie

Bill Gates, Steve Jobs a Andy Grove (IBM) a jejich obrovské počítačové firmy spolu bojují i spolupracují už desítky let. Na historii těchto tří gigantů jsou nádherně popsány všechny zásadní principy strategie. Způsobem, že je hned pochopíte a osvojíte si je také.

Inspirace: jak se dívat do budoucnosti, pákový efekt, partnerství VS rivalita

 

Michael E. Gerber : Podnikatelský mýtus

MUST READ pro začínající podnikatele, pokud chtějí rozjet svůj první business. Jednoduše psaná kniha nabízí myšlenku budování businessu jako franšízového systému. Nemusíte budovat franšízový business, abyste využili výhod, které uvažování při jeho tvorbě má.

Inspirace: stanovení cílů firmy, tvorba struktury firmy, management, vize a hodnoty firmy, systém, procesy

Doufám, že alespoň jedna z těchto knížek zlepší letos i Váš business a život a nebo mi napíšete, pokud jste některou z nich už četli, jak ovlivnila tato kniha právě Vás.