Pochopení situace vám ušetří prodírání se stovkami návodů

Jaké knihy čtete? Nedávno jsem si dělal revizi knížek, které mě nejvíce posunuly. Všechno to byly knihy, které mi nějakým způsobem otevřeli oči, díky kterým jsem pochopil, proč se něco děje zrovna takto, proč si myslím tohle zrovna takhle, proč lidé reagují nějakým způsobem atd. Naopak některé knížky s konkrétními návody, které jsem četl před pár lety, jsou dnes už "out-of-date" a především je nepovažuji za tolik zásadní.

Je to stejné, jako když řešíte následek nebo příčinu. Samozřejmě je lepší řešit příčinu, jádro problému. S osobním rozvojem a podnikáním je to stejné. Pokud budete studovat knihy, díky kterým dojdete k nějakému poznání a pochopíte nové souvislosti, nebudete potřebovat návod. Na ten si už totiž přijdete velmi rychle sami.

Pokud chápete, proč se něco děje, přijdete na to, co a jak dělat. Pokud však budete hledat pouze cesty, co a jak dělat, ale nebudete řešit "proč?", znamená to systém "pokus-omyl". Někdy zafunguje, také víc bolí, déle trvá a nikam vás neposune. Dělá z vás jen "robůtka", co poslouchá ("inspiruje se") pokyny.

Hledejte kontext, souvislosti, správné otázky. Na zbytek už pak přijdete sami. Platí to pro knihy, workshopy i mentoring.

A kdo jsou vaši oblíbení autoři, kteří vám otevřeli oči?